Herhangi bir menkul kıymetin, dövizin veya malın eşanlı olarak bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılarak (kıymetler birbiri ile değiştirilerek) kâr edilmesi işlemidir. Arbitraj işlemleri piyasalar arasındaki fiyat farklılıklarının azalmasına yol açar. Günümüzde iletişim teknolojisinin artması ve bilgiye ulaşma maliyetinin düşmesi ile piyasalar arası fiyat farklılığı son derece düşük olmakta, ortaya çıkan farklılıklar anlık olarak bu tür işlemlerle ortadan kalkmaktadır.
Terim | Türkçe Karşılığı |
Arbitrage | Arbitraj |
ARBİTRAJ ÖRNEKLERİ
Her ne kadar yukarda belirttiğimiz gibi günümüz piyasa koşullarında insan gücü ile arbitraj yapmak zor olsa da, özellikle volatilitenin arttığı zamanlarda teorik olarak arbitraj yapmak mümkün olabilir. Örneğin, Euro TL – Dolar TL bize Euro Dolar fiyatını verir. Euro Dolar fiyatı üzerinde arbitraj yapmak neredeyse imkânsız iken işin içine TL’yi sokarak bunu mümkün hale getirmek ve teorik olarak arbitraj yapmak mümkün olabilir.
Altın emtiası üzerinde de arbitraj işlemi yakalamak mümkündür. Altın hemen hemen her yerel borsada işlem gördüğü için arbitraj için doğru bir finansal üründür. Altının fiyatı uluslararası piyasalarda dolar üzerinden işlem görmektedir. Ancak yerel borsalarda altın yerel para birimleri cinsinden işlem görür. Örneğin; Türkiye’de Borsa İstanbul çatısı altında Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Gram TL kontratları işlem , görmektedir. Hindistan borsasında altın kontratları Hint Rupisi (INR) cinsinden işlem görmektedir. Her iki borsada yerel para birimi üzerinden işlem gören aynı ürünü dolara çevirip, iki borsa arasında arbitraj fırsatı yakalanabilir.
Arbitraj işlemi için unutulmaması gereken en önemli konu, aynı ürünü bir yerden alırken aynı anda diğer yerde satmamız gerektiğidir. Çünkü temel olarak arbitraj, fiyat farklarından avantaj sağlamayı amaçlar.