Loading...
tr usd
USD
-0.11%
Amerikan Doları
32,94 TRY
tr euro
EURO
-0.26%
Euro
35,76 TRY
tr chf
CHF
-0.36%
İsviçre Frangı
37,35 TRY
tr cny
CNY
-0.53%
Çin Yuanı
4,55 TRY
tr gbp
GBP
-0.22%
İngiliz Sterlini
42,55 TRY
bist-100
BIST
0.18%
Bist 100
10.891,42 TRY
gau
GR. ALTIN
0.83%
Gram Altın
2.528,50 TRY
btc
BTC
0.08%
Bitcoin
67.961,19 USDT
eth
ETH
-0.24%
Ethereum
3.266,96 USDT
bch
BCH
0.92%
Bitcoin Cash
380,77 USDT
xrp
XRP
-0.58%
Ripple
0,60 USDT
ltc
LTC
0.23%
Litecoin
71,47 USDT
bnb
BNB
1.1%
Binance Coin
587,28 USDT
sol
SOL
2.02%
Solana
186,77 USDT
avax
AVAX
-0.63%
Avalanche
28,53 USDT

Chain Split / Zincir Bölünmesi Nedir

Bir blokzincirin teknik değişiklik ya da bir zorunluluk nedeniyle birden fazla kola ayrılmasını ifade eder.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blokzincir ekosisteminde madencilerin yazılım üzerinde çalışmaları sırasında bir veya daha fazla çatallanma yaşanabilir. Pek çok kripto para da bu tür çatallanmalar sonucunda oraya çıkmıştır. Aynı tabana ait olsa da ana kripto paradan farklı paralar olarak varlıklarını sürdürürler. Bu durum, chain split sonucunda yeni bir zincirin ortaya çıkışı olarak da açıklanabilir.

Söz konusu olan çatallanmalar kendi içlerinde ikiye ayrılırlar: Hard ve soft fork. Kısaca açıklamak gerekirse soft fork, geriye dönük uyumlu bir bölünmeyken; hard fork, geriye dönük uyumsuz bir bölünmedir. Fakat soft fork ile gelen güncellemeler topluluk içerisinde anlaşmazlıklara yol açarsa, hard fork yaşanması kaçınılmazdır. Aslında çatallanmaların büyük kısmının hard fork olarak gerçekleştiği söylenebilir.

Bildiğimiz pek çok büyük kripto para çatallanma sonucunda meydana gelmiştir. Bitcoin’den ayrılarak ortaya çıkan Litecoin ve Bitcoin Cash, bu duruma verilebilecek en iyi örnekler arasında yer alır. Odağımızı, Bitcoin’den Ethereum ağına çevirirsek, aynı durumun orada da yaşandığını görebiliriz. Topluluk içerisinde yaşanan fikir ayrılığının ortak bir çözüme kavuşturulmaması nedeniyle 2016 yılında bir çatallanma yaşandı. Buna bağlı olarak, aynı ağ üzerinde devam eden iki farklı kripto para oluştu: Ethereum ve Ethereum Classic. Ethereum’daki bölünme, aynı zamanda hard fork için de iyi bir örnektir.

Başka bir açıdan ele alınacak olursa chain split, blokzincir yazılımının gelişiminde büyük rol oynar. Farklı para türlerinin çıkışına zemin hazırlamasıyla birlikte blokzincir ekosistemindeki açıkların tespit edilmesi konusunda da yol gösterici olabilir. Bu dünyanın bir parçası olmak isteyen yazılımcılar için de davetkar bir yanı vardır. Arkadaşlar arasında şaka amacıyla yaratılıp, işlem hacmi 3 milyon dolara kadar ulaşan Dogecoin, bu davetkar tavırdan faydalanan bir topluluğun ürünü.

Chain split, kripto para yazılımlarında karşılaşılan tüm sapmalar için kullanılabilir. Sık karşılaşılan ve olağan karşılanan bir durumdur. Her bölünme bir kripto para çıkışına neden olmayabilir, farklı bir yol çizilmesine de yardımcı olabilir. Bu yüzden blokzincir ekosistemi için fazlasıyla önem taşıyan bir kavramdır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı: medyacoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. medyacoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya medyacoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle medyacoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Medya Coin ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!