Kriptopara üretim sürecini etkileyen zorluk derecesinin kısa süre içerisinde çok fazla artmasını ifade eder. Zorluk derecesinin aniden yükseldiği dönemlerde, kriptopara üretimi bir süre gecikebilir ve madencilerin gelirleri önemli ölçüde azalır.
Difficulty Bomb Nasıl Çalışır?
Kripto para dünyasında “zorluk” kavramı, bir blok zincirindeki bloğun çıkarılmasındaki zorluğun ölçütüdür. Zorluk seviyesinin yüksek olması, blok zincire girilen işlemlerin doğrulanması için ek bilgi işlem gücüne gereksinim olduğu anlamına gelir.
Ethereum blok zincirinde, zaman içinde ne kadar çok blok çıkarılırsa bir sonraki bloğu çıkarmak o kadar zorlaşır. Genel olarak bir bloğun çıkarılması için gereken süre, çıkarılan her 100.000 blok için yaklaşık 10-20 saniye civarında artar. Madenciliğin bu şekilde yavaşlaması, madenciliğin ekonomik faydasını azaltacağından zamanla çekiciliği de azalır. Az önce de açıkladığımız gibi “buz devri” olarak adlandırılan bu süreçte madenciler, bulmacaları çözüp ETH ödülünü almak için birbirleri ile rekabet eder. Bu rekabet madencilerin Proof of Work’ten (PoW), ödüllerin stake bazında dağıtıldı Proof of Stake (PoS) geçmesine neden olur.
Ethereum buz devrini geciktirmek çeşitli güncellemeler yapabiliyor. Son güncelleme 1 Ocak 2020’de buz devrini 4 milyon blok yani yaklaşık 611 gün geciktirecek bir yükseltme yapıldı. 2.0 olarak adlandırılan bu yükseltme ile zorluk bombası üçüncü kez ertelenmiş oldu. Diğer iki gecikme ise Ekim 2017’de yapılan “Bizans” ve Şubat 2019’da yapılan “Konstantinopolis” güncellemeleri ile sağlanmıştı.